13.09.2019. – Načelnik opštine Teslić Milan Miličević danas je u svom kabinetu primio Ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića kojeg je upoznao sa stanjem privrede u opštini Teslić i sa kojim je razgovarao o mogućnostima koje pruža nadležno Ministarstvo ka podsticajima za privrednike.

Miličević kaže da su u jednom konstruktivnom razgovoru došli do pravaca u kojima se može zajednički djelovati da bi se privredni ambijent opštine Teslić podigao na viši nivo, a posebna tema je bilo i pitanje poslovnih zona.

„Razgovarali smo o jednom ključnom resoru kao što je privreda. Prezentovali smo sve one kapacitete u privrednom smislu kojima raspolaže opština Teslić i probleme sa kojima se susrećemo, a koje dijelimo sa većinom lokalnih zajednica, ali i probleme koji su specifični za opštinu Teslić. U fokusu našeg razgovora su bile mogućnosti koje pruža nadležno ministarstvo ka podsticajima za privrednike svih vrsta u smislu podsticaja zapošljavanja, podsticaja za start-up projekte i nabavku novih tehnologija.“ – istakao je Miličević.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević upoznao je načelnika o projektima Ministarstva kroz podsticaje za nabavku novih tehnologija u privredi, naglasivši da su ovogodišnja sredstva značajnija u odnosu na prethodne godine.

“Apliciralo je više od 500 privrednih subjekata koji obuhvataju oko 14.500 radnika i to je nešto što je sigurno dobro za privredu.” – rekao je Petričević.

Petričević je naveo da će kroz taj projekat biti izvršen povrat sredstava privrednim subjekatima, a radnicima povećane plate, dok se, sa druge strane, otvara mogućnost da i oni koji su bili skeptični – povećaju plate i zadrže radnike.

Ministar je naveo da se u Republici Srpskoj radi na izradi zakona o poslovnim zonama, koji će biti interesantan lokalnim zajednicama, te podsjetio na nedavno održanu konferenciju na koju su bili pozvani svi načelnici i gdje su im prezentovane pogodnosti takvog zakonskog rješenja.

Borislav Tešić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Opštinskoj upravi Teslić istakao je da do sada u prethodnim godinama nije bilo sluha u Vladi RS za prijedloge i programe koje je Opština Teslić slala, ali se nada da će nakon sastanka sa ministrom novog Ministarstva u Vladi RS i ta prepreka biti premoštena.

Nakon sastanka ministar Petričević i načelnik Miličević sa saradnicima posjetili su lokalna preduzeća “Zrak-DKS” i “Antena-NET” koja su dokaz da su u Tesliću osim tradicionalnih industrijskih grana, u perspektivi su i razvoj novih tehnologija i namjenske industrije.

Najčitanije